VALJAKKOHIIHTO

Valjakkohiihto (PAVH) on palveluskoirien talvinen harrastuslaji, jossa ohjaaja ja koira liikkuvat maastossa vauhdikkaasti. Kuntourheilijalle valjakkohiihto, ilman ahkiota, tarjoaa hyvän keinon talvisin oman ja koiran kunnon ylläpitämiseen. Valjakkohiihdon kilpailutoimintaan pääsee ns. naruluokkiin mukaan jo vähäisillä varustehankinnoilla. Valjakkohiihdossa koira juoksee hiihtävän ohjaajan edessä, ollen joustavalla narulla kytkettynä ohjaajan vyössä olevaan lenkkiin.

Mikäli olet kiinnostunut kilpailemisesta, voit osallistua Palveluskoiraliiton alaisten seurojen järjestämiin kilpailuihin sekä VUL:n eli Suomen Valjakkourheilijoiden Liiton alaisten seurojen järjestämiin kilpailuihin.

Koulutus

Koirahiihtovuorot Vuoksenniskan koululta lähtevällä ladulla ma ja pe klo 19-21 ja la klo 18-20. 

Ohjeita valjakkohiihtotreeneihin:

Tule ajoissa paikalle. JOS haluat mukaan yhteisharjoitukseen ole valmiina lähtemään ladulle koiran kanssa ma ja pe klo 19.00, la klo 18.00. Yhteisiin treeneihin ei toki ole pakko osallistua.

Ennen sitä:

Käy hiihtämässä se lenkki mitä suunnittelet hiihtäväsi koiran kanssa. Näin latu ja olosuhteet tulevat tutuiksi ja saat hyvän alkulämmittelyn.

  • Käytä koira tarpeilla, jossain muualla kuin koulun pihalla tai parkkipaikalla. Älä anna koirasi merkkailla koulun alueella, lapset leikkivät siellä. Korjaa jätökset aina pois!
  • Lämmittele koiraa riittävästi esim. 10 min kävellen + 10 min hölkäten/juosten.
  • Ennen ladulle lähtöä pyrimme keskustelemaan siitä, mitä kukakin haluaa tehdä. Ole rohkea ja kerro minkälaista harjoitusta toivot.


Pidä vetonaru aina tiukalla eli veto päällä; myös alamäissä. Jos koira juoksee alamäet hiljempaa, kuin mitä
sukset luistavat, auraa suksilla ja kiristä vetonarua kädellä, jotta veto säilyy. Samalla varmistat sen, ettei naru sotkeudu koiran jalkoihin tai jää suksien alle. Älä laske alamäissä koirasi vierelle tai ohi, vaan pysy aina sen takana. Näin voit aina tarkkailla koiraasi. Varo etenkin laskemasta suksillasi koirasi päälle.

Ohitustilanteissa ilmoita riittävän ajoissa ja kuuluvasti että olet ohittamassa. Kiitos latua antaneelle on hyvä
tapa, varsinkin jos ohitat ilman koiraa hiihtäviä. Ohitettavana lopeta luistelu ja siirry ladun reunaan sukset ja sauvat ladun suuntaisesti. Ota koiraa kiinni valjaista ja pysähdy tarpeen vaatiessa. Anna ohittaneelle koirakolle etumatkaa vähintään kahden venytetyn liinan pituus (n.7-10metriä).

Peräkkäin hiihdettäessä valjakoiden välissä on hyvä pitää vähintään n. 5-10 metrin väliä, jotta perässä
tulijalle jää aikaa reagoida, jos edessä menijälle sattuu jotain yllättävää.

Hiihtolenkin jälkeen muista jäähdytellä koiraa riittävästi, esim. 10min hölkäten/juosten + 10 min kävellen.

Huolehdi myös koiran riittävästä nesteytyksestä.

Koiria tulee aina kohdella hyvin. Fyysinen kurittaminen ja epäinhimillinen kohtelu on kiellettyä.

Huolehdi, että koirasi rokotukset ovat kunnossa, jos hiihdät paikoissa, joissa käy myös muita koiria.

Sairaalla tai loukkaantuneella koiralla ei tule vedättää.

Älä anna koirasi juoksennella irti ladulla tai parkkialueella.

Hauskoja hiihtohetkiä!